onsdag 3. september 2008

En historisk oversikt

I 1980 styrte Ronald Reagan og Margaret Thatcher den vestlige verden. Sovjetiske tropper hadde invadert Afghanistan. Den viktigste kampen i den kalde krigen kunne begynne.
Cia og de vestlige alliertes våpen var den islamske guerilian, Afghanske Mujahideen.
At halvparten av opprørsstyrken var muslimske fundamentalister, med formål å innføre sharia lovgivning. Kvinner skal leve i purdah, avsondret fra den øvrige verden, var ikke viktig for de vestlige allierte.

Etter att Sovjetunionen trakk seg ut , oppsto det indre konflikter mellom de forskjellige fraksjonene av Mujahideen. En krigstrett befolkning hilste Taliban velkommen da de kom til makten i Oktober 1996. Jihad i Afghanistan tiltrakk muslimske frivillige fra hele verden. Men det att 80 prosent av Taliban er av utenlands opprinnelse er nok sterkt overdvevet. Bevegelsens ekstremisme kan ses på som et forsøk å blokkere for all vestlig innflytelse.

Et nyopprettet Departement til fremme for dyd og sømmelighet gjorde livet vanskeligere for Afghanistans kvinner. Et forbud mot å jobbe utenfor hjemmets fire vegger førte til att skoler, sykehus og andre offentlige institusjoner måtte stenge.


Krigen mot terror har kostet over 8000 tusen sivile livet bare i 2008.
Historier fra fangeleiere som får Guantanamo til å virke som en feriekoloni, blir det stadig fler av. Ifølge Afghansk lov er det tillatt med inspeksjoner av fengsler. Ingen menneskerettighets grupper eller journalister får adgang til de USA styrte fengslene som det er hvertfall to av i landet.

Økende voldshandlinger bidrar til att befolkningen ikke kan dyrke jorda. Med mindre avlinger , samt sterk prisstigning på matvarer har ført til att Oxfam advarer mot sultkrise i landet.

De har sendt brev til verdens utviklingministre , med bønn om hjelp. Dessverre har de ikke fått noe særlig respons.
Fem millioner mennesker står ovenfor en sultvinter.

Ingen kommentarer: