søndag 7. september 2008

Det finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær?



Været er noe som har opptatt meg helt siden jeg hørte om drivhuseffekten, med skrekk og gru som liten.
Så en natt når jeg satt og så på værmeldingen, så fikk jeg en anelse att noe nytt var i ferd å skje.

Orkanene lå som perler på en snor ute i havet.
Drivhuseffekten var visst grunnen. Dette fenomenet oppstår når den globale oppvarmingen har smeltet isbreene og polene. Vannstanden har økt i verdenshavene men det er mest merkbart i de helt lavtliggende strøk, som f.eks. koralløyer.
(Forskere har regnet ut att når all isen er smeltet i verden, så stiger vannet omtrent ni meter).
Men en annen konsekvens er det dårlige været.
Med mer vann som ikke er bundet opp i isfjell/breer, vil det bli mer regn, flere stormer, overforsvømmelser og kraftigere orkaner.

Med orkanen Katarina ble vær topp nyheter.
Og siden da har vi vært gjennom en hel rekke orkaner før Ike dukker opp.
Men de kom ikke i Norsk media , kanskje de trodde folk ble lei av å lese om været?
Det er ikke jeg, så her noen orkaner som kom etter Katarina.

Dolly var en tropisk storm som traff land i Texas sommeren 2007. Fremdeles sliter innbyggerne med ettervirkningen av stormen. Dolly forårsaket skader for over en milliard US dollar .En blanding av manglende husforsikring og lite hjelp fra staten gjorde att livet drastisk forandret for mange fattige mennesker.
Årets orkansesong begynte med julistormen Bertha, Hun skrev seg inn i historien som det stormsentret som har vært lengst aktiv. Etter et langt opphold i Atlanteren slo hun seg tilslutt sammen med Fay, og fortsatte helt til Ukraina. Der ble rundt 20.000 mennesker hjemløse på grunn av overforsvømelser.

Gustav traff land i Louisiana Mandag 1 September, og blåste blant annet bort en tredjedel av Racconi Island. Skadene på mangrovesumpene og Louisianas kyststripen etter Gustavs herjinger gjør fastlandet mer eksponert for de neste stormer og orkaner.

Hanna slo inn over østkysten av USA 6 september medbringende kraftig regn , overforsvømelser og vind som blåste vekk både trær og kraftledninger. Hun etterlot tusenvis av amerikanere uten strøm og vann. Hanna beveger seg imidlertid raskt oppover mot Canadiske farvann. Hanna har mistet sine tropiske karakteristikker og er nå kun et ufarlig nedbørssenter.

Orkanen Ike traff Cuba Søndag kveld. Treffet gjorde att orkanen gikk fra en kategori 4 til en kategori 2. For befolkningen som allerede var hardt rammet etter Orkanen Hanna så kom Ike som en ekstra prøvelse.
Ike er nå i Mexicogolfen hvor den bygger seg opp igen , og tar nå sikte på Texas.
Ike traff Texas med et smell Lørdag.
Både NASA og Jonston space senter har fått skader , som resten av Houston. 4.5 milion mennesker er uten strøm i Houston område, og det er innført portforbud mellom 1800 til 0900.Oppryddningsarbeidet etter at Ike traff land blir hindret av kraftig regn,tordenvær og fare for tornadoer. Det er også raportert om overforsvømmelser.
Ike beveger seg nå nordøst mot Chicago.

Denne bloggen vil ha jevnlige oppdatering på orkanen Ikes fremferd.

Og neste orkan, Josephine som bygger seg opp i Atlanteren.

Cuba etter Ike kom på besøk

1 kommentar:

Anonym sa...

Godt poeng! Drivhus er ut! informering er viktig.